A kutya baja
A kutya baja, hogy nem beszél, még kevesebbet panaszkodik, és persze szinte mindig éhes, vagy legalább is - ha nem tanítjuk meg arra, hogy ne tegye - mindent megkóstol. Természeténél fogva érdeklődő, védelmező, végletekig alkalmazkodó, túlélő fajta. Így maradhattak mellettünk évezredeken keresztül. Az évek során ők is alakítottak minket, de főleg mi őket (elég, ha a rengeteg ebfajtára gondolunk).
A kutya és mi
Századunkban szokásaink folytonos változásban vannak. Vásárlási tudatosságunkkal étkezési szokásaink is változnak, az egészséges életmódot folytatók száma is egyre nő. E változások izgalmas távlatokat nyitnak előttünk, és talán egy jobb, fenntarthatóbb jövő felé mutatnak. Odáig már mindenképpen eljutottunk, hogy magunk és családunk számára, ha tehetjük, fokozatosan jobb és minőségibb ételeket válasszunk. De kevesen vannak olyanok, akik négy lábú barátukat is a család tagjának tekintik annyira, hogy az ő eledeleik összetevőlistáját is megnézzék, és megismerkedjenek azzal, hogy őket mivel etetik.
Érdekes, de az együtt töltött 14000 év alatt a kutyák étkezési szokásai, preferenciái kevésbé, étkeztetésük azonban alapjainál fogva megváltozott. A mai napig szeretik a proteingazdag húst, de még őseik is fogyasztottak zöldségeket, gyömülcsöket. Persze mióta velünk élnek egyre kevésbé jutnak hozzá ennek nyers formájához, legtöbbször azzal kellett beérniük, amit tőlünk kapnak. Ragaszkodásuk és hűségük miatt, így képeztünk mi az alapvetően húsevő kutyából egy kvázi mindenevő állatot, a ránk jellemző mindenevő-fogazat és emésztési rendszer(!) nélkül.
Étkezés és étkeztetés
Az elmúlt században kialakultak a máig legnépszerűbb eledelkészítési eljárások és kialakításra került egy olyan gazdasági és marketing környezet, amelyben a száraz táp vált a házi koszt kiváltásának preferált módjává. Egyfajta képzeletbeli lépcsőfokká azok számára, akik egészségesebben, felelősségteljesebben, de főleg egyszerűen, etetnék kedvenceiket. És mivel a tápok alapvetően fehérjéből is készülnek, és zsírral vannak bevonva a kutyusok természetesen kedvelik.
Ugyanakkor az állatétkeztetés - takarmánykészítés - egy ezer szállal a mezőgazdasághoz kötődő üzlet, amely világ és lokális viszonylatokban sem akármilyen méretű. És, mint minden üzlet az alacsony befektetést és a magas haszont részesíti előnyben. Ennek szellemében nyúl az alapanyagokhoz. Így került a tápokba olcsón vásárolható gabonatermék a magasabb áru húsokkal szemben.
Új trendek
Mint minden üzlet, ez is változik, és keresi a megújulást és a túlélés eszközeit. Az emberek változnak, sokan elfordultak a száraz eledelektől. A vásárlók preferenciáinak változásával a gyártók is változnak, változtatnak eljárásaikon, termékportfóliójuk hozzávalóin. Mehet ez olyan irányba is, ami a vásárlók megtévesztésén alapszik, és magasabb haszonnal tud értékesíteni még alacsonyabb áron előállított termékeket, de elérhet egy olyan pontba is, amely az egészséges étkezést preferáló cégeket szül. A cégeken múlik mit választanak.
Az éheskutya.hu csapata azt tűzte ki célul, hogy ez utóbbi cégeket próbálja meg előnyben részesíteni a rengeteg csapnivaló termékkel és gyártóval szemben, amelyek termékeit nem látjuk indokoltnak értékesíteni.