Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Általános táplálási irányelvek

Miért számít, mit eszik a kutya?

Az étrend a kutyáknál – csakúgy, mint az embereknél – az egyik, ha nem a legfontosabb életminőséget meghatározó faktor. Mivel a kutyák háziasításuk óta már nem igazán képesek maguknak önállóan ételt szerezni, ezért az etetésen keresztül nekünk kell biztosítanunk számukra mindent, amire a szervezetüknek szüksége van. Az etetés szolgáltat energiát az állat számára a napi játékhoz, szervezete működéséhez, befolyásolja emésztését, hatással van a fiatal- és időskori egészségére, immunrendszerére, élete hosszára. Ha valóban szeretjük kedvencünket, mi lehetne a körültekintő etetésnél fontosabb?

 

Mivel etessük a kutyánkat?

Az örök kérdés ... mivel etessem a kutyámat?

Van is és nincs is jó válasz erre a kérdésre. Nem létezik sajnos olyan étrend, amely minden kutyát kielégítene. Tehát a megfelelő étrend megtalálása kísérletezéssel kezdődik és remélhetőleg sikerrel végződik.

Összefoglalónkban néhány támpontot szeretnénk megosztani Önökkel!

Először is annak érdemes utánajárni, hogy milyen eledelfajták vannak, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat, ha velük etetjük kutyánkat. Erről ebben a cikkben írunk részletesebben. 

Ha ezen túl vagyunk, akkor vessünk egy pillantást az elkészítési eljárásokra is, mivel ezek alapvetően befolyásolják az összetevők harmóniáját.

Majd egy nagyon fontos lépés következik. Hogy a márkák kínálatában a jól hangzó nevek láttán ne csábuljunk el, először is nézzük meg az összetevők listáját, és próbáljuk meg elsősorban ez alapján rangsorolni a termékeket. Tegyük fel a kérdést, mely összetevőt szeretnénk, hogy a kutyánk magában is fogyassza, és melyiket nem. Ezt a kérdést már mi is feltettük magunknak, és e kérdés mentén válogattuk össze termékkínálatunkat. Az éheskutya.hu oldalra ugyanis csak olyan termékeket válogattunk össze (márkanévtől, ismertségtől eltekintve), amelyeket a saját kutyáinknak (így labrador barátunknak, Brandonnak) is jó szívvel adnánk és adunk is. Honlapunkon kizárólag ilyen elvek mentén összeválogatott termékeket találhat. Termékkiválasztási elveinkről a link alatt olvashatnak. 

Persze, ha az eledelválasztás általunk javasolt útját végig is jártuk és a megadott támpontok alapján kiválasztottuk a megfelelőnek tűnő eledelt, még akkor is figyelembe kell vennünk, hogy minden kutya más és más. Sajnos minden igyekezetünk ellenére könnyen előfordulhat, hogy kedvencünk akkor sem eszi meg a gondosan kiválogatott alapanyagokat, ha piros hó esik, miközben boldogan elvan egy alacsonyabb minőségű táppal, vagy bármivel, amit a természetben talál.

Az utolsó lépést tehát a kutyánkkal együtt kell megtennünk. Végül úgyis azt az eledelt fogjuk választani – persze egészségüket és az alábbi tényezőket figyelembe véve –, amelyet ők is szívesen és örömmel fogyasztanak.  

 

Mennyit adjunk?

A napi adag megfelelő mennyiségének megtalálása ugyanolyan fontos, mint a fent megadott szempontok ismerete. A márkák többnyire feltüntetik termékeiken a napi beviteli értékeket és útmutatásokat adnak az etetésre vonatkozóan. Ezeket természetesen jó alapnak vehetjük. Hogy helyesen alkalmazhassuk őket, mindenképpen érdemes tisztában lennünk kedvencünk testsúlyával. Ezt az állatorvosnál vagy otthon kutyánkkal együtt a saját mérlegünkre állva határozhatjuk meg. Fontos azonban tudni, hogy az etetési útmutatók általában egy átlagos kutyához és korának megfelelő testsúlyához igazítják a tápokat, - a fajtaspecifikus tápokat kivéve - annak specifikus jellemzőit nem veszik és nem is vehetik figyelembe. Ezeket az információkat (például, hogy kedvencünk a jövőbeni súlya várhatóan hogyan fog alakulni fajtaspecikus jellemzői alapján) sajnos nekünk kell begyűjteni.

 

dog weight guide

 

Ám az elméleti előkészületek, soha nem pótolhatják a gyakorlatot és nem lankaszthatják le figyelmünket! Nem elég kiválasztani egy étkeztetési sémát, mindig oda kell figyelnünk arra is, kedvencünk hogyan reagál az ételre, valamint arra, hogy a súlya gyarapodásnak indul-e, esetleg csökken. Csak ez alapján dönthetjük el, hogy az etetési útmutató ajánlásai megfelelnek-e kedvencünknek. Figyeljünk oda a test formájára is! A fenti kép ebben nyújt eligazítást (az aláírások magyarul: 1) nagyon alultáplált, 2) alultáplált, 3) ideális, 4) túlsúlyos, 5) nagyon túlsúlyos. Ha a kutya alakja és testsúlya ideális, akkor bordái kitapinthatóak, bár a felső 2-3 nem mindig látható, a marja alatti hasi rész nem csüng, nem domborodik, hanem feszesen csökken a csípő irányába. Ha a kutyánk alakja a 4), azaz a túlsúlyosságot ábrázoló képre kezd el hasonlítani, akkor érdemes lehet a napi adagot némileg csökkenteni, vagy heti egy-két napon kihagyni egy-két étkezést. (Mielőtt megrémülnénk, gondoljunk bele abba, hogy farkas őseik sem találtak a szabadban minden nap proteindús, teljes értékű eledelt maguknak, emésztőrendszerük evolúciójuk során mégis megtanult alkalmazkodni az ilyen körülményekhez is). Ugyanúgy, ha az alultápláltság jeleit észleljük, érdemes az etetési útmutató értékeihez képest 5-10%-al emelni a napi adagot, ezzel kiegyensúlyozható a kutya "fogyasztása" és a beviteli érték közötti különbség.

A túletetés, mivel kedvenceink szinte mindig éhesek, gyakoribb probléma, mint az alultápláltság. Ennek közvetlen következményei lehetnek, hogy a szervezet a nagymennyiségű ételt megpróbálja minél gyorsabban, jóllehet kevesebb hatékonysággal megemészteni (hasmenés), vagy mielőbb megszabadulni tőle (hányás). Ha a két tünet bármelyikét hosszabb ideig tapasztalja, természetesen forduljon állatorvoshoz.

 

Mikor etessünk?

A kutyák ősei a természetben is változatosan és más-más időszakokban étkeztek, ennek megfelelően leszármazottjaik étetési időpontjait is nyugodtan kezelhetjük rugalmasan. A legtöbb tulajdonos 1-3 étkezést választ kedvencének. Az állatorvosok, például Brandoné is, általában napi kétszeri etetést ajánlanak, mondván az egyszeri etetés talán megterhelheti a gyomrot, kellemetlenséghez, puffadáshoz vezethet (az alacsony kutyafajták és a Dán dogok, Weimari vizslák, Bernáthegyiek, Ír és Gordon szetterek e szempontból kifejezetten a magas kockázatú csoportba tartoznak). De az említett rugalmasság nem jelenti azt, hogy ne kéne törekednünk egy napi rutin kialakítására.

Ha már kialakítottuk, akkor érdemes követni, mert ehhez szokik hozzá az állat (a kutyáknak kifejezetten jó a memóriája!), és igencsak élvezik a rendszerességet.

A kutyánkat mi ismerjük legjobban. Ha sokszor szeret enni, érdemes a napi adagot kisebb részletekben odaadni neki. Ez azonban azzal a veszéllyel járhat, hogy kedvencünk nem tanulja meg, mikor van az ő ideje. Ha időszakhoz szeretnénk szoktatni őket, akkor talán a legjobb a kora reggeli és a késő délutáni időpont, így a lefekvés előtt elegendő idő juthat az emésztésre. Fontos persze hozzátennünk, hogy minden, amit eddig elmondtunk elsősorban az egészséges kutyákra vonatkozik. Ha kedvencünknek bármilyen egészségügyi problémával küzd, például diabéteszes, akkor a táplálási időpontokat ennek megfelelően kell változtatni. 

Az éppen elválasztott kölykök etetése is némileg eltérhet a korábbiaktól, mivel ebben az elválasztás miatti stresszes időszakban jobb, ha nem rontunk a helyzeten és egy ideig nem térünk el a tenyésztő által választott etetési rendtől és étrendtől. Csak, ha már összeszoktunk, térjünk át a mi elképzelésünkre.

A vemhes szukák etetés tekintetében az első pár hétben még nem igényelnek különösebb törődést, egészen a hetedik hétig, amikortól a kölykök heti növekedése duplájára gyorsul. Ekkor érdemes magasabb proteintartalmú ételre váltani (a legtöbb gyártónak van erre megoldása, legtöbbször a kölyökkutyáknak összeállított eledelt ajánlják nekik) Arra figyeljünk, hogy ahogy a kölykök nőnek, úgy az anya testében egyre kevesebb hely marad a gyomrának, tehát lehetőség szerint ne az étel mennyiségét, hanem a tápértéket növeljük.

A sporthoz vagy rendszeres nagyobb testmozgásokhoz szokott kutyák esetében a gyártók által javasolt adagok nem mindig elegendőek, ilyenkor szükség lehet akár 50%-kal is emelni az ebnek adott mennyiségeket.

 

Különböző eledelek keverése - rotációs étrend

Ha megtaláltuk a megfelelő adagolás-módot, igény szerint váltogathatjuk is a különböző összetételű eledeleket, akár keverhetjük is azokat.

Annak ellenére, hogy a különböző márkák különböző összetételekre esküsznek, gyártásukat irányelvek, törvények szabályozzák (PMFA Nagy-Britanniában, AAFCO Amerikában, FEDIAF és az IFS Európában), amelyek a legtöbb esetben nem teszik lehetővé, hogy a termékek közt nagymértékű eltérések legyenek. Így a változatos étrend érdekében gond nélkül váltogathatjuk egy-egy márka különböző típusú termékeit, de legtöbbször még a különböző márkák között is megtehetjük ugyanezt.

Vannak olyan kutyák is, akik kifejezetten szeretik és igénylik, hogy napi menüjük elkészítésénél egyszerűen csak összekeverjük a különböző termékeket. Mint korábban már sokszor elmondtuk: figyeljünk az igényeikre.

 

Az eledelek változtatása

Ha változtatni szeretnénk és le szeretnénk váltani a bejáratott eledelt, érdemes lehet a fokozatosság elvét követni és közben monitorozni az állatot (viselkedés, aktivitás, figyelem, székelés). A kutya emésztőrendszerének ugyanis időre van szüksége, hogy hozzászokjon a megváltozott körülményekhez. A biztonság kedvéért a százalékos arányokra is érdemes odafigyelni. Kezdetnek ajánlott 75:25%-os aránnyal kezdeni (A eledel, B eledel), majd 50:50, 60:40, 70:30, 80:20 és végül jöhet a teljes átállás.

A különböző elkészítésű vagy márkájú termékek egészen eltérő etetési útmutatókat alkalmazhatnak, ezért ezekre minden váltásnál figyelni kell.

 

Az eledel tárolása

Attól a pillanattól kezdve, hogy a termék elnyeri végső formáját, azaz "elkészítik", fogyasztási értéke valamelyest csökkenni kezd. Ezt a folyamatot gátolhatják és lassíthatják a különböző tartósítószerek (az éheskutya.hu csapata csak olyan termékeket válogatott össze, amelyek természetes tartósítással készültek, pl. tocopherol stb. segítségével) és a csomagolás, valamint a felbontás utáni megfelelő tárolás. A legjobb, ha ilyenkor egy zárt edényben tároljuk a szárazeledelt, a nyerstermékeket pedig, ha még nem voltak fagyasztva, fagyasztóba tesszük. Az pedig minden termékfajta esetében fontos, hogy lehetőleg száraz, hűvös helyen tároljuk, és felbontás után a lehető leggyorsabban adjuk oda kedvencünknek.

 

Forrás: www.allaboutdogfood.co.uk/advanced-dog-food-search.php 

 

Keresés