Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Extrudálási eljárás

Éheskutya.hu
2019. 11. 11. 11:00:50
Extrudálási eljárás

Hagyományos extrudálás: Egy hagyományos tápkészítési eljárás, amellyel a kezdetek kezdetén gyakorlatilag sikerült a száraztáp-ipar alapjait lefektetni. 

Az extrudálás során a nyers összetevőket, (amelyek leginkább dehidratált, szárított formában előre elkészített porosított egységekben érkeznek) összekeverik egy óriási gőzpároló főzőedényben. A keverék ezután végigmegy egy magas nyomás alatt lévő, zárt, megmunkáló soron, ahol a kívánt méretekre vágják a granulátumokat, kekszeket, ezután pedig rövid ideig tartó magas hőkezeléssel szárítják ki.

Mivel a hősokk a vitaminok, tápanyagok, aminosavak és enzimek egy részét (gyártónként változhatnak az eljárások) képes szublimálni, így a következő fázisban a felületet zsírral, olajokkal, és természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal, tartósítószerekkel (gyártónként és ráfordított összegek függvényében változhat) kezelik.

Az eljárást számos kritika éri. Az egyik legfontosabb szerint a legfőbb probléma az, hogy az extrudálás legideálisabban akkor működik, ha sok szénhidrátot tartalmaz a keverék, ezeket pedig az alacsonyabb minőségű termékek rendszerint rengeteg gabona hozzáadásával biztosítják. A prémium és szuperprémium termékek esetében ettől eltérően nem gabona-félékkel oldják meg a szénhidráttartalom biztosítását, hanem más szénhidráttartalmú növényekkel, például hüvelyesekkel vagy burgonyafélékkel. Az eljárás pártolói általában azt emelik ki, hogy a hőkezelés segítségével teljeskörű fertőtlenítésen és csíramentesítésen esik át az alapanyag, amivel az esetleges ételfertőzések esélye szinte nullára csökken. 

Az éheskutya.hu csapata kizárólag olyan szárazeledeleket vett fel terméklistájára, amelyek az elérhető legmagasabb minőségű eljárásokkal készülnek, a lehető legjobb alapanyagokból állnak, csökkentett gabonatartalommal rendelkeznek, vagy teljesen gabonamentesek, gyártásuknál pedig egyedi, csökkentett hőfokú extrudálási eljárást alkalmaznak. Ilyenek az N&D, a Carnilove Fresh, a PetFarmFamily és Polaris

Száraztápjainkat itt találják (link). 

Tartalomhoz tartozó címkék: Elkészítési eljárások

Keresés