Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Elkészítési eljárások

Ahhoz, hogy Önök is könnyebben hozhassanak döntést, érdemes áttekinteni a különböző eledelkészítési eljárásokat, szemügyre venni előnyeiket és hátrányaikat.  

Szárazeledelek

A statisztikák szerint a kedvtelésből tartott háziállatok legnagyobb részét szárazeledellel etetik. Mi sem természetesebb ennél, hiszen a legtöbb reklámban ilyen tápokkal találkozhatunk. De talán más oka is van ennek. Valljuk be, nekünk, embereknek is ez a legkényelmesebb megoldás: ugyanis nincs szükség semmiféle előkészületre, bárhova magunkkal vihető, és a tárolása is ennek a tápfajtának a legegyszerűbb. Noha a kutya napi tápanyagigényeinek fedezésére valamennyi száraztáp alkalmas, e kényelmes megoldás nem minden esetben egészséges is. Ezért mindennél fontosabb, hogy megismerjük, szortírozzuk és rangsoroljuk a termékeket.

A szárazeledelek elkészítési módjai igen szerteágazóak lehetnek:

 
 

Hagyományos extrudálás: Ez egy hagyományos tápkészítési eljárás, amellyel a kezdetek kezdetén gyakorlatilag sikerült a száraztáp-ipar alapjait lefektetni. Az extrudálás során a nyers összetevőket, (amelyek leginkább dehidratált, szárított formában előre elkészített porosított egységekben érkeznek) összekeverik egy óriási gőzpároló főzőedényben. A keverék ezután végigmegy egy magas nyomás alatt lévő, zárt, megmunkáló soron, ahol a kívánt méretekre vágják a granulátumokat, kekszeket, ezután pedig rövid ideig tartó magas hőkezeléssel szárítják ki.

Mivel a hősokk a vitaminok, tápanyagok, aminosavak és enzimek egy részét (gyártónként változhatnak az eljárások) képes szublimálni, így a következő fázisban a felületet zsírral, olajokkal, és természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal, tartósítószerekkel (gyártónként és ráfordított összegek függvényében változhat) kezelik.

Az eljárást számos kritika éri. Az egyik legfontosabb szerint a legfőbb probléma az, hogy az extrudálás legideálisabban akkor működik, ha sok szénhidrátot tartalmaz a keverék, ezeket pedig az alacsonyabb minőségű termékek rendszerint rengeteg gabona hozzáadásával biztosítják. A prémium és szuperprémium termékek esetében ettől eltérően nem gabona-félékkel oldják meg a szénhidráttartalom biztosítását, hanem más szénhidráttartalmú növényekkel, például hüvelyesekkel vagy burgonyafélékkel. Az eljárás pártolói általában azt emelik ki, hogy a hőkezelés segítségével teljeskörű fertőtlenítésen és csíramentesítésen esik át az alapanyag, amivel az esetleges ételfertőzések esélye szinte nullára csökken. 

Az éheskutya.hu csapata kizárólag olyan szárazeledeleket vett fel terméklistájára, amelyek az elérhető legmagasabb minőségű eljárásokkal készülnek, a lehető legjobb alapanyagokból állnak, csökkentett gabonatartalommal rendelkeznek, vagy teljesen gabonamentesek, gyártásuknál pedig egyedi, csökkentett hőfokú extrudálási eljárást alkalmaznak. Ilyenek az N&D, a Carnilove Fresh, a PetFarmFamily és Polaris

Száraztápjainkat itt találják (link). 

 

Sütés: A sütés egy alternatív eljárás, amellyel alacsonyabb hőmérsékleten és nyomáson sütik ki a kekszeket és granulátumokat, így a végtermékben az extrudált termékekhez viszonyítva jóval több tápanyag és vitamin marad. A sütéssel azonban az extrudáláshoz hasonlóan az a probléma, hogy a legtöbb esetben magas szénhidrátértékekre van szükség, ami egyáltalán nem kedvez a gabona- vagy gluténmentesség elérésének. 

 

Őszintén szólva, még nemigen találtunk a magyar piacon sütéssel készülő terméket, termékkínálatunkban azonban található egy olyan termék, amely talán megfelelhet a fenti kritériumoknak. Ezek a remek PetFarmFamily szárított húsai. 

 

Szárított húsainkat itt találják (link).

 

Hidegen sajtolás: A hidegen sajtolás a száraztápok területén egy viszonylag új eljárásnak számít, ennek ellenére egyre népszerűbb és egyre nagyobb elismerést vív ki magának. Előnye, hogy segítségével legalább olyan teljes értékű és kiegyensúlyozott eledelek állíthatók elő, mint az extrudációs eljárással, miközben egyáltalán nem kell számolnunk a nagy hősokk káros hatásaival. Hátránya, hogy a hozzávalók szárítása esetében is elkerülhetetlen, darálni is kell őket, sok esetben előfőzés is szükséges, így a hozzávalók sajnos nem őrzik meg természetes állagukat.

 

Hidegen sajtolt termékekből jelenleg még kevés található a magyar piacon. Az éheskutya.hu csapata a Kudo termékeivel kívánja reprezentálni a kategóriát. A Kudo termékei nagyon jó alapanyagokból készülnek, gabonamentesen vagy alacsony gabonahányaddal. 

Hidegen sajtolt száraztápjainkat itt találják (link).

 

Levegőn szárítás: A levegőn szárításos eljárás feltalálása egy fontos előrelépést hozott a piacon. Ennél az eljárásnál ugyanis a hozzávalókat már nyersen, frissen (szárítás és darálás nélkül) dolgozzák össze. Az eledel előkészítése itt is gőzöléssel és durva darálással kezdődik, aztán kíméletes evaporációval folytatódik. Így a hozzávalók sokkal jobban megőrzik tápanyag-, enzim- és vitamintartalmukat, a bennük lévő protein pedig nem veszti el az állagát. A végtermékek apróknak, és főleg könnyűeknek tűnnek, de mivel fogyasztás előtt a legtöbb ilyen terméket egy ideig langyos vízben kell áztatni, akár 4-szeresére is felduzzadhatnak. Amikor az adagokat mérjük ki, mondjuk egy adagolópohár segítségével, figyeljünk arra, hogy a felduzzadt változatot vegyük alapul. Ebből következik, hogy a megfelelő adag eléréshez sokkal kevesebb tápra lesz szükségünk, mint a hagyományos tápok esetén.

 

A levegőn szárított eledelekből nagyon kevés található Magyarországon, pedig nagy szükség volna rájuk, hiszen alapanyagok tekintetében kiemelkedők. Az általunk választott FRESCO márka teljes értékű eledeleket is gyárt, ráadásul teljes egészében a BARF irányelveit követik, ami azt jelenti, hogy a szárítás előtti nyers keverék megfelelő mértékben tartalmaz húsokat, belsőségeket, esszenciális olajokat és darált csontokat. 

Szárított BARF eledeleinket itt találják (link).

 

Fagyasztva szárítás: Az eljárás két igen speciális és mégis hagyományos és természetes tartósítási eljárást ötvöz, ezekkel pedig teljes mértékben elkerülhető a tartósítószerek használata. A termékeket először fagyasztják, majd vákuum alatt hosszan és kíméletesen melegítve addig szárítják, amíg az összes nedvesség eltávozik belőle. A tápanyagok, mivel a gyártás során egyáltalán nem alkalmaznak hősokkot, csak igen alacsony mértékben károsulhatnak. Vita nélkül ez a legtermészetesebb módja a szárított eledelek előállításának. A liofilizálás azonban igen drága eljárás, így sajnos a termékek árai is viszonylag  magasak. Viszont e magas árak láttán azt is érdemes számításba vennünk, hogy miként a levegőn szárított termékek esetében, itt is szükség lehet rehidratációra, azaz vízben áztatásra, így egy zsák tartalma jóval hosszabb ideig ki fog tartani, mint a hagyományos termékeké.

 

A fagyasztva szárítás más országokhoz hasonlóan Magyarországon is magas árkategóriájú és prémium eljárásnak számít. Kevés gyártó szortimentjében található meg. Az éheskutya.hu csapata ezek közül kettőt válogatott be portfóliójába. A kanadai Orijen, és a cseh PetFarmFamily eledeleit, amelyeket tudomásunk szerint a legmagasabb sztenderdeknek megfelelően készítik el

Fagyasztva szárított eledeleinket itt találják (link). 

 
 

Nedveseledelek

 

A nedveseledelek népszerűsége hosszú idők óta töretlen. A különböző kiszerelések, csomagolások miatt számtalan változatukkal találkozhatunk. Érkezzenek akár fém, vagy műanyag dobozban, esetleg tasakban, alutálkában vagy bélben, az elkészítési eljárások a legtöbb esetben ugyanazok. Az összetevőket rendszerint darálják, majd előfőzik, mielőtt vákuumcsomagolásba kerülnének, ezután pedig rendre hőkezelésen esnek át. Ennek köszönhetően sterilizálják és tartósítják az ételt, tehát legtöbbször tartósítószerek nélkül. A főzés általában 100°C körüli hőmérsékleten történik és 1,5 órán keresztül tart. Ez nem számít különösebben hosszú időnek, azonban ahhoz mégis elegendő, hogy a tápanyagok sérülhessenek - legalábbis a nyersetetés hívei így vélik.

A nedveseledelek sokkal több folyadékot tartalmaznak, mint száraz társaik, így velük etetve a nemivásra hajlamos kutyák számára is biztosíthatjuk a megfelelő hidratációt. Emellett természetesebben néznek ki, és étvágygerjesztőbbek is a szárazeledeleknél. Bár, mint tudjuk, a szép külalak mögött nem minden esetben van teljes értékű eledel. Nagyon sok nedveseledelt ugyanis eleve kiegészítő eledelnek szánnak, amiket pedig teljes értékűeknek tartanak, azoknak gyakran olyan alacsony a tápanyagtartalma, hogy nagyobb mennyiséget kell adnunk belőlük. Ezzel pedig a napi adag ára is megnövekedhet.

Az éheskutya.hu csapata csak olyan termékeket válogatott össze a nedveseledelek közül, amelyek a lehető legmagasabb minőségű alapanyagokból állnak, lehetőleg csak húsból, és nem tartalmaznak sem szóját, sem gabonát, sem tartósítószert, sem adalékanyagokat. Némelyeknél még arra is ügyelnek, hogy kézzel töltsék bele a konzervekbe. Ilyenek az N&D, a Carnilove, a PetFarmFamily, a Timberwolf (ideiglenesen nem elérhető) és a Jack

Nedveseledeleinket itt találják (link).

 
 

Nyersetetés

A nyersetetés, vagy Bones And Raw Food (BARF) az utóbbi évek egyik legjobban előretörő trendje. Ennek elsősorban az oka, hogy sokan ezt az etetési formát tartják a kutyák fiziológiájához legjobban illeszkedő és táplálkozási igényeit leginkább kielégítő módszernek. A legtöbb BARF-oló maga készíti el kedvence napi eledelét, ami sokszor rendkívül körülményes. Léteznek például olyan időszakok, életszituációk, amikor kifejezetten nehéz megoldani a nyerseledel feldolgozását. Akiknek erre nincs ideje, kapacitása, kedve, energiája, azok számára szerencsére egyre több cég termék-kínálatában hozzáférhetőek teljes értékű nyersmenük vagy kiegészítő eledelek, feltétek, jutalomfalatok. Ezeket a termékeket fagyasztással tartják nyersen, kiengedés után, ha nem komplett menükről van szó, nekünk kell sajátkezűleg hozzáadnunk a hiányzó összetevőket (például a csontokat, porcokat). Mint a leírásból is látható, a BARF nem minden esetben a leggyorsabb, legkényelmesebb megoldás a gazdik számára. A BARF-olók azonban úgy vélik, ez egy olyan ár, amelyet érdemes megfizetni kedvencük, azaz családtagjuk egészsége érdekében, főleg akkor, ha más családtagjainknak is sajátkezűleg készített étellel szoktunk kedveskedni.

Amire a nyersetetés során mindenképpen figyelni kell, az a higiénia. Az étel felszolgálásakor és elkészítésekor lehetőség szerint nekünk is meg kell felelnünk azoknak a higiéniai követelményeknek, amelyekre a hatóságok a gyártókat kötelezik. Ha pedig úgy döntünk, hogy nem mi magunk készítjük az ételt, akkor a gyártók kiválasztásánál a  bizalom érdekében fontos meggyőződni arról, hogy üzemükben megfelelő körülményeket biztosítanak-e a gyártás során. Ezeken rengeteg múlik, ugyanis a nyerseledelek esetében különösen fontos, hogy biztonságban és tisztaságban folyjon a gyártásuk, máskülönben könnyen betegségek, vagy hiánybetegségek léphetnek fel.

Az éheskutya.hu csapata lelkes híve a nyersetetésnek, ezért a nyerseledelek gyártói közül egy olyan cég mellett döntöttünk, aki teljes értékű komplett menüt készít a lehető legjobb alapanyagokból és az említett elvárásoknak megfelelően. Magyarországon a Barf Magyarország egy ilyen cég. Termékeiket Budapestre és környékére fagyasztva szállítjuk. A FRESCO szortimentjében is találhatunk nyersen fagyasztott kész-BARF termékeket, de sajnos ezek szállítását Németországból még nem tudjuk megoldani. Ezért ebben a kategóriában még keressük a megfelelő partnert. A szárított nyers állati részek kategóriájában a magyar piacon úttörő Jack termékeit tudjuk legjobb szívvel ajánlani. 

Nyerseledeleinket itt találják (link).

 
 

Friss előfőzött eledelek

A kutyaétkeztetés terén egyre többen vannak azok, akik a friss, teljes értékűkonyhakész, vagy előfőzött menükre esküsznek. Az alapötlet egyszerű. Ha már amúgy is főzünk otthon, miért ne főznénk a kutyánknak is. Ha viszont jóformán arra sincs időnk, hogy magunkra főzzünk, jóllehet tudjuk, hogy ez volna a legjobb megoldás, akkor alternatív módon kell beszereznünk ebédünket. A trend hívei szerint márpedig négylábú barátunk sem maradhat főtt étel nélkül, állattartói kötelességünk, hogy neki is mindennap friss ebédet biztosítsunk. Ennek érdekében kifejlesztettek egy olyan eljárást, melynél az összetevőket a kutya napi étkezésének megfelelő arányban és mennyiségben összefőzik, aztán vákuumcsomagolásba rakják őket, és így könnyen kiszállíthatóak lesznek. E termékek tárolása azonban kibontás előtt és után is minden esetben hűtést igényel, ugyanis az ezzel az eljárással készült menük, a magunknak főzött menükhöz hasonlóan nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert. Ha esetleg későbbre szeretnénk eltárolni az ételt, akkor természetesen fagyasztóba is tehetjük. Fontos azonban emlékeztetni, hogy a tápanyagok ebben az esetben olyan mértékben őrződnek meg, mint amilyen mértékben a hagyományos főzéssel készült ételeink esetében szokott.

Annak ellenére, hogy még világszerte is gyerekcipőben jár ez az üzletág, Magyarországon már több cég foglalkozik előfőzött menük értékesítésével. Első kiválasztottunk egy kis családi vállalkozás, jó ajánlólevelekkel: a PetPincér, amely kistermetű kutyáknak készít teljes értékű, szuperélelmiszerekkel is "fűszerezett" eledeleket. A kategóriát hamarosan további márkákkal bővítjük.  

Előfőzött menüinket itt találják (link).

 
 
 

Mi a jó választás?

Olyan etetési formát érdemes választani, amely a legjobban megfelel a gazdának (pénztárcájának, személyes igényeknek, kényelmének, lelkiismeretének) és a kutyának (egészségének és egyéni preferenciáinak) egyaránt. Persze rengeteg módszer közül választhatunk, de termékek terén is hatalmas a kínálat.  Ezért kötelességünknek éreztük, hogy legjobb tudásunk szerint eligazítást nyújtsunk kedves Vásárlóinknak. Biztosíthatjuk Önöket, hogy az éheskutya.hu csapata szigorú termékkiválasztási elveinek betartásával válogatta össze a webshopon szereplő valamennyi márkát. Ezek mind olyan termékek és eledelek, amelyeket kutyatartóként is jó szívvel ajánlunk. 

Keresés